E20 norr ut från Göteborg, sväng av mot Floda, höger i första och andra rondellen, efter några hundra meter ligger ruinen alldeles invid vägen, svårt att missa.

Mina källor är många och av olika karaktär.  Mycken information hämtar jag från diverse artiklar på internet, allt från artiklar på Wikipedia till publicerade avhandlingar.  Information hämtar jag även ur facklitteratur, studentlitteratur, arkeologiska rapporter, skrifter av amatörforskare, Riksantikvarieämbetets Fornsök samt från nytryck av t.ex lagböcker,  jordeböcker och krönikor.


Mina egna teorier och beskrivningar kommer således ur en mix av olika källor, därav kommer källhänvisningar förekomma mycket sparsamt i mina texter.  Endast i de fall jag uteslutande använt en eller ett fåtal källor för samma artikel anges dessa endast  summariskt, alltså utan noter i mina texter.

KÄLLOR

SKALLSJÖ  KYRKORUIN

NOTERBARA KÄLLOR FÖR DENNA ARTIKEL

DIGITALT MUSEUM  -  VÄSTERGÖTLANDS MUSEUM

https://digitaltmuseum.se/owners/S-VGM

RAÄ Fornsök   -   Skallsjö 21:1


Söndagen 10 januari 2016 var en riktigt tråkig söndag. Den fina snön som hade kommit för två dagar sedan höll på att förvandlas till en tjock matta av blöt gröt och en gråtung himmel, detta i kombination med att det var just söndag gjorde mig en smula deprimerad.


Kände då att jag hade behov av att återkoppla till vår historia genom att göra ett studiebesök till ett par gamla kyrkor.


Tog mig således upp mot Vårgårda-trakten och fann mina två mål.  Jag lärde mig då också att vinterhalvåret inte är en optimal period för historiska utflykter. Snö gör det vanskligt att färdas på mindre vägar, svårt att till fots ta sig fram till aktuell lämning samt om det handlar om t.ex. kyrkor så är de ju aldrig öppna.


Då jag var på min väg mot Vara, i höjd med Floda, skymtade en stor murad stenkonstruktion förbi alldeles intill E20 å höger sida.


Väl var framme i Vara läste jag på kring ruinen i Floda och förstod då att jag hade noterat ruinen efter Skallsjö gamla kyrka.



På hemvägen letade jag mig fram till ruinen som fick bli dagens tredje och sista objekt då det började skymma på i snabb takt.


Jag har sedan jag kommit hem gjort en studie kring kyrkan (ruinen) och funnit att inte mycket fakta om henne finns att tillgå.


Det jag fann var att kyrkan (ruinen) är mycket gammal. Man vet att de äldsta delarna av kyrkan uppfördes under 1200 talet.  Vidare vet man att kyrkan förlängdes ca 9 meter mot öster 1685.  Kyrkan uppfördes av gråsten och har varit putsad  både in- och utvändigt och var försedd med spåntak.

Skallsjö  kyrkoruin  året  2016

År 1774 reparerades kyrkan varvid innertaket välvdes och målades.


År 1863 övergavs - efter tidens mönster - medefltidskyrkan då en en ny församlingskyrka uppfördes två kilometer mot nordost och därefter övergavs den gamla kyrkan.


På grund av kraftigt förfall revs den gamla kyrkan 1896 varvid den gamla medeltida dopfunten togs om hand och återfinns idag i nya Skallsjö kyrka.


Kyrkoruinen renoverades åren 1936-1937 genom Skallsjö församlings regi.  Man fann då 11 gravmonument från 1600- och 1700 talet på kyrkogården, två i själva kyrkan, en framför vapenhuset och 8 st. vid västra kyrkogårdsmuren.

Bild  från  utgrävning  och  konservering  1936 - 1937

Skallsjö  gamla  kyrka  strax  innan  hon  revs  1896

Mot nordväst  -  koret till höger i bild.

I långhuset mot öster mot koret och längst bort syns altaret.

Ett par bilder som visar kyrkan i förfall under 1800 talet,  man blir uppriktigt ledsen när man inser att här går en medeltida kyrka i vårt land (Sverige) förlorad.

Från sydost i nådens år 2016.

Från nordost.

Norra långhusväggen.

Jag går här in via stigluckan från väster och sedan in i Skallsjö medeltida kyrka - känner tydligt här vår historia röra mig!

Från koret mot väster  -  här syns gravar som placerats under långhusets golv.