Mina källor är många och av olika karaktär.  Mycken information hämtar jag från diverse artiklar på internet, allt från artiklar på Wikipedia till publicerade avhandlingar.  Information hämtar jag även ur facklitteratur, studentlitteratur, arkeologiska rapporter, skrifter av amatörforskare, Riksantikvarieämbetets Fornsök samt från nytryck av t.ex lagböcker,  jordeböcker och krönikor.


Mina egna teorier och beskrivningar kommer således ur en mix av olika källor, därav kommer källhänvisningar förekomma mycket sparsamt i mina texter.  Endast i de fall jag uteslutande använt en eller ett fåtal källor för samma artikel anges dessa endast  summariskt, alltså utan noter i mina texter.

KÄLLOR

Ruddalens  fornborg  vid  pass  2012

Kör till Ruddalens Idrottscentrum, runda skridskobanan, och gå på elljusspåret medsols, strax finner du en skylt, "FORNBORG".

RUDDALENS FORNBORG

RAÄ Fornsök   -   Västra Frölunda 119:1


Det är söndag 27 juli 2012, sista dagen på årets sommarsemester.


I vanliga fall har jag svårt att engagera mig i något över huvud taget å dagar som dessa, men idag gjorde jag ett undantag.


Efter studier av kartan och internet begav jag mig till Ruddalens friluftsområde i Västra Frölunda,  för att söka efter fornborgen som skulle finnas på Slottsberget.


Efter 20 minuters promenad på elljusspåret,  bedömde jag att det var dax att vika av åt vänster upp för en ganska brant sluttning.   Då jag strax passerade vid kanten av ett litet vattendrag förstod jag att jag var på rätt väg,  bara en liten bit till så borde jag se borgen.


Mycket riktigt, där dök de första murresterna upp, det verkade som jag hamnat precis vid det som en gång varit en entre genom vallen / muren.  


Entren var placerad i en naturlig skreva i berget med murrester på båda sidor  -  härligt  -  jag stiger in !


Samtidigt som jag entrar borgen kommer den där välbekanta känslan av ödmjukhet och historiskt sammanhang.  Här står jag nu, en söndag i nådens år 2012  -  på samma plats stod någon för si så där 1500 år sedan, man blir berörd inuti.

Första murarna dyker upp!    Go känsla när man hittar målet.

Här står jag i vad jag bedömer vara en entré till borgen.  Här har varit höga murar på båda sidor,  kanske till och med en överbyggd portal, det gissar i alla fall jag.


Hit tog sig folk från gårdarna här omkring i orostider,  kanske var inte livet så bekymmersfritt att leva då som det är här i vår tid.   Men faktum är,  att det ju inte alltid helt bekymmersfritt att leva nuförtiden heller.   De som byggde borgen hade ju t.ex. inte det stora problem som jag har idag  -   att semestern snart är slut att tänka på ...

Mycket sten, enorma mängder sten har man burit upp på berget här.   Borgen har måtten 125 m x 90 m. och anses vara välbevarad.   De längsta murarna är 75 m respektive 50 m långa och som mest c:a 6 m breda.

Mycket sten   -   en tydlig mur.

Ännu mer sten  -  så skönt när mina förfäders lämningar är så här tydliga.

Mot öster, Västra Frölunda och Marconigatan.   Utsikten var säkert helt formidabel på tiden då borgen var i bruk,  säkert var skogen kring borgen avverkad.  


Här från borgens högsta punkt hade man säkert 360° fri sikt  -  det var ju en viktig faktor då det var vitalt att kunna uppfatta signaler från vårdkasar och att tidigt kunna se en annalkande fiende.

Jag brukar ta en liten filmsnutt i samband med mina utflykter,  för att även få med lite ljud som förstärker mitt minne av platsen.  


Vid tiden för denna utflykt var jag utrustad med en iPhone 4 så som mitt verktyg.   Tyvärr är inte film-kvalitén vidare bra i denna jämfört med dagens iPhone som ju tar fantastiska rörliga bilder.  


Redan iPhone 5 som jag använde från 2013 har en avsevärt förbättrad kamera, emedan den jag använder nu för tiden - iPhone 6 - levererar en helt fantastisk bild- och ljudkvalité.  


Man undrar med ett hungrigt begär vad Apple kommer att ge oss i framtiden ?