RAÄ Fornsök   -   Västra Frölunda 119:1


Det är söndag 27 juli 2012, sista dagen på årets sommarsemester. I vanliga fall har jag svårt att engagera mig i något över huvud taget på dagar som dessa, men idag gjorde jag ett undantag. Efter studier av kartan och internet begav jag mig till Ruddalens friluftsområde i Västra Frölunda, för att söka efter fornborgen som skulle finnas på Slottsberget. Efter 20 minuters promenad på elljusspåret, bedömde jag att det var dax att vika av åt vänster upp för en ganska brant sluttning. Då jag strax passerade vid kanten av ett litet vattendrag förstod jag att jag var på rätt väg, bara en liten bit till så borde jag se borgen. Och mycket riktigt, där dök de första murresterna upp, det verkade som jag hamnat precis vid det som varit borgens entre i en naturlig skreva i berget med murrester på båda sidor. Härligt! Jag går in, samtidigt kommer den där välbekanta känslan av ödmjukhet och historiskt sammanhang. Här står jag nu, en söndag i nådens år 2012, på samma plats stod någon för si så där 1500 år sedan, man blir berörd inuti......

Kör till Ruddalens Idrottscentrum, runda skridskobanan, och gå på elljusspåret medsols, strax finner du en skylt, fornborg.

Första murarna dyker upp!   Go känsla när man hittar målet.....

Här står jag i vad jag bedömer vara entrén till borgen.  Här har varit höga murar på båda sidor, kanske till och med en överbyggd portal, det gissar jag i alla fall. Hit tog sig folk från gårdarna omkring i orostider, kanske var de inte så bekymmersfria som jag är här idag. Fast det är klart, det är ju inte alltid bekymmersfritt nuförtiden heller i jämförelse, de hade ju inte problemet som jag har idag med att semestern snart är slut att tänka på.....

Mycket sten, enorma mängder sten har man burit upp på berget här. Borgen har måtten 125 m x 90 m, och kan anses vara välbevarad. De längsta murarna är 75 m respektive 50 m långa och som mest c:a 6 m breda.

Jag brukar ta en liten filmsnutt i samband med mina utflykter, för att även få med lite ljud som förstärker mitt minne av platsen.  Vid tiden för denna utflykt var jag utrustad med en iPhone 4 som verktyg. Tyvärr är inte film-kvalitén vidare bra i denna jämfört med dagens iPhone som ju tar fantastiska rörliga bilder. Redan iPhone 5 som jag använde från 2013 har avsevärt bättre kamera, och den jag använder nu, iPhone 6 ger fantastisk bild- och ljudkvalité.

Som sagt, jag ber lite om ursäkt för fotot i denna filmsnutt.

Utsikten var säkert formidabel på tiden då borgen var i bruk, säkert var skogen nedhuggen eller kanske var inte vegitationen var så dominerande då. Har var säkert 360° fri sikt, och det var ju en viktig faktor då det t.ex gällde att kunna se signaler från vårdkasar och att tidigt kunna se en annalkande fiende.

Mot öster, Västra Frölunda och Marconigatan.....