2 km norr om Böda på väg 136, tag vänster, kör 800 m, sedan vänster, följ skyltning några hundra meter ytterligare, sedan är du på plats. Missa inte att besöka Rosendals Gravfältet alldeles intill byn.

RAÄ Fornsök   -   Böda 29:11

(Järnåldersbyn omfattar en mängd fornlämningar, jag länkar här till en av dem)


Under sommarsemestern på Öland 2013 hann jag med att göra några historiska nedslag. Passade på medan övriga familjen red Islandshästar eller liknande.


Denna dag, 30 juli, fram på eftermiddagen tog jag mig ut till Rosendals Järnåldersby. Lätt att hitta och bra informationsskyltar mötte mig vid parkeringen.


Mina förväntningar på besöket överträffades fullkomligt. Platsen andades förhistoria, en stor uthuggning mitt i skogen, som en stor sal. Jag såg direkt att här ligger mycket sten på marken, vilket ju gör att man känner eufori.


Det visar sig vara en hel by från järnåldern (500 f Kr - 1050 e Kr), med husgrunder, gärdes-inhägnader och långa fägator. Allt som en gång gjordes i sten ligger kvar där det lades för kanske 1500 år sedan. På den tiden var Öland en folktät bygd med byar och gårdar över hela ön. Bara här på norra Öland kring Böda fanns 15 byar, varav en som jag står i nu, i nådens år 2013,  hisnande.

Har precis parkerat, och vänder mig mot byn, har då denna vy framför ögonen, och jag ser sten på marken, väldigt mycket sten.

Ett vackert långhus har stått här. Jag får be om ursäkt för det skrala fotot med min egen skugga som stör, men jag var så pass exalterad vid tidpunkten för detta foto, att jag helt missade var solen var.

Ett långhus till, notera mellanväggen....och skuggan av en järnåldersmänniska.

Helt ensam, undantaget dessa viktiga djur som håller landskapet öppet, får kallas de.

Här en fantastisk hägnads-mur, kanske var det en gång en åker för odling eller kanske en betesvall.

En mycket gammal fägata, tänk att här har människor gått och föst sin boskap för si sådär 1500 år sedan.

Här står jag i hörnet av ett boningshus, fägatan ses göra en kurva in mot gårdsplanen.

Här en något skakig film, när jag vandrar fägatan fram. Min kamera vid tiden för filmen saknade bildstabilisering.