RAÄ Fornsök   -   Askim 55:2


19:e juli 2013, min syster var på besök hos oss i Göteborg. En av standardutflykterna är då Stora Amundön utanför Skintebo. Det är en praktisk ö då den har broförbindelse med fastlandet och den är en av Göteborgarnas populäraste badplats. Ön är stor och omfattar en liten badstrand, samt badklippor över hela ön, samt även en del avsedd för nakenbad.

Här finns också två fornlämningar, två rösen, samt någon boplats representerad. Rösen byggdes ju på Bronsåldern, och vid den tiden var ön mycket mindre beroende på att havsnivån sjunkit undan sedan dess. För att nå ön fodrades båt. Man har även dokumenterat ett par boplatser på ön, således har man bott här ute. Det kan ju inte handla om många människor då ön är och var liten. Det är troligtvis dessa familjer eller gårdar som har begravt anhöriga på öns högsta punkt.

Själv tycker jag det verkar mystiskt att några få människor valt att bosätta sig på en liten ö, då under Bronsåldern, skilda från fastlandet och större grupper av människor, med de fördelar det borde ge i form av trygghet, gemenskap, samt förmåga att skaffa föda. Kanske var det inte en vald isolering.....

4 km söderut på väg 158 från Västra Frölunda, tag av mot Brottkärr, följ skyltar mot Stora Amundön. Stor parkeringsplats (dock ej gratis) finns. Sedan 15 minuters promenad till öns högsta punkt.

 

I rösen finns ofta en kista av hällar för obrända avlidna, och i vissa fall finns brandgravar.

Rösen och högar är ofta placerade i höga krönlägen för att de skulle synas väl för förbipasserande.   Hyfsad utsikt!!