RAÄ Fornsök   -   Backa 1:1


En söndag i augusti 2015, semesterns sista skälvande dagar, humöret inte det allra bästa och inget att göra.  Beslöt att göra en historisk söndagsutflykt för att om möjligt höja humöret.


Begav mig mot en Fornborg som jag visste skulle finnas i Backa, mitt ibland villorna där. Då jag parkerat bilen och begett mig in i skogen, tog jag fram iPhonen och bestämde riktning, 100 meter senare stod jag på en hög bergknalle. Inga spår av murar hade jag sett på vägen upp, men jag var säker, jag stod mitt i Backa Fornborg.


Försökte skapa mig en bild av borgens begränsningar, men vegetationen var tät, jag var svettig, och berget var högt. Just denna dag valde jag att ge upp djupare undersökningar och i stället bara njuta av borgens högsta punkt och att öppna upp för känslan av historiskt sammanhang då jag blickade ut över omgivningarna, samma horisont som för minst 1000 år sedan.


Ytterligare en historisk utflykt kunde läggas till handlingarna. Trots avsaknaden av spår av mänskliga lämningar så var jag i en klart bättre sinnesstämning då jag antog resan hem.


Tingstadstunneln under Göta älv i norrgående, kör av mot Brunnsbo, tag genast höger norrut, efter 1,5 km tag vänster in bland villorna, och för sista biten på resan får jag hänvisa till kartsinnet och din iPhone.

Horisonten där borta, är säkert densamma som folket för 1500 år sen såg då de blickade ut från borgens utkikspunkt.

Backa, Göteborg 2015.