RAÄ Fornsök   -   Lerum 6:1


Om hällkistan i Härkeshult, någon halvmil sydväst om Jonsered, vet man inte mycket. Detta gäller ju för de flesta tidiga lämningar, hällkistorna byggdes från slutet av stenåldern och en bit in i bronsåldern.

Av markytorna kring kistan finns mycket sten vilket får mig att anta att den varit helt täckt av sten, vilket i sin tur pekar på att just denna kista kan vara från senare tiden av hällkistornas period, kanske är den från från bronsåldern.


Den 5:e maj 2013, en söndag, gjorde jag ett besök vid kistan. Lätt att hitta, bara några hundra meter in på en stig från Härkeshultsvägen ligger den. En liten informationsskylt finns som berättar det lilla som man tror sig veta.

Kistan saknar bland annat flera takhällar och ena sidans sidohällar är välta. Trots detta infinner sig känslan av sammanhang då jag står här.

Precis här där jag står, den 5:e maj i nådens år 2013, har sörjande människor stått  för si så där 4000 år sedan, vid en anhörigs grav, hisnande.


Helt klart värt ett besök!

Kistan finns att beskåda en halvmil sydväst om Jonsered. 600 meter in på Härkeshultsvägen (från Jonsered) finns en stig åt vänster, 200 m promenad på stigen och du är där.

Denna film är ett försök att ge en översiktlig bild av gravens omfattning, konstruktion och status. Tyvärr saknade kameran vid tillfället optisk bildstabilitet vilket ger ett vingligt resultat.